NyheterSystemTeknik

Är det tillåtet att lagra data från kameraövervakning?

Ja, det är tillåtet att lagra data från kameraövervakning, men det finns vissa begränsningar och regler att följa. Enligt svensk lag och EU:s dataskyddsförordning (GDPR), måste den som hanterar och lagrar videoövervakningsdata göra det på ett sätt som respekterar den personliga integriteten.

Här är några grundläggande principer att följa:

  1. Informationskrav: Den som ansvarar för övervakningen (t.ex. företag eller organisation) måste tydligt informera de som filmas om att de är under övervakning och hur deras data kommer att användas.
  2. Proportionalitet: Kameraövervakning och datalagring bör vara proportionell och bara användas i den utsträckning som det är nödvändigt. Det betyder att om det finns mindre invasiva metoder att uppnå samma mål, bör dessa användas istället.
  3. Lagringsbegränsning: Det finns regler för hur länge övervakningsdata får lagras. Normalt ska data raderas när den inte längre behövs för det ändamål den samlades in för.
  4. Säker lagring: Den som ansvarar för övervakningen måste se till att datan lagras på ett säkert sätt och att tillräckliga åtgärder vidtas för att skydda den mot obehörig tillgång eller förlust.
  5. Tillståndskrav: I vissa fall, som till exempel vid kameraövervakning av allmänna platser, kan det krävas tillstånd från länsstyrelsen.

Detta är bara en överblick och det finns fler regler och bestämmelser att följa. Om du planerar att använda kameraövervakning och lagra data, bör du söka juridisk rådgivning för att säkerställa att du uppfyller alla lagkrav.